mr. Niek Heidanus

Niek Heidanus advocaat in Groningen
Niek Heidanus studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit te Groningen en is sinds 1 februari 1994 werkzaam als advocaat. 

Hij is nog altijd heel strijdbaar; het opkomen voor de (zwakkere) enkeling tegen het grote machtsblok van politie & justitie is wat hij het liefste doet en beste kan. Niet voor niets is hij in 2017 genomineerd als beste strafrechtadvocaat in Groningen. 

Strategie & strafrecht

Niek Heidanus is een strategische bokser en wint graag op inhoudelijke punten. Het gevecht wordt door hem eerlijk, scherp en binnen de grenzen van de wet gestreden.

Een goede advocaat moet niet alleen over genoeg kennis en ervaring beschikken, hij moet ook een hart voor de zaak hebben. En hij moet een plezierig mens en kundig advocaat zijn, die zichtbaar is en een goede reputatie geniet. Precies de kwaliteiten die cliënten en rechtbanken bij hem al jaren waarderen.

“Ik ben vaak tegendraads. Dat moet ook als advocaat: het lef hebben om zaken van de tegenovergestelde kant te bekijken. Wegen bewandelen die anderen niet in durven slaan. In onze strafrechtpraktijk komt die eigenschap prima van pas. Tegen de stroom in laat ik de andere kant van de waarheid horen, probeer ik de nuance aan te brengen. Door onze expertise worden we als kantoor ook veel gevraagd mee te praten over hoe het strafrecht en de tbs beter kunnen worden georganiseerd in Nederland. Zo heb ik in 2011 op uitnodiging van de Tweede Kamer in het parlement bij de Commissie Justitie & Veiligheid een aantal speerpunten van het strafrecht gepresenteerd. Want het kan veel beter. Het moet beter.”

Specialist in Strafrecht, TBS en BOPZ

Niek Heidanus is strafrechtadvocaat in hart en nieren. Hij behandelt allerlei soorten strafzaken voor zowel particulieren als ondernemers. 

Strafrechtadvocaten Niek Heidanus en Sierd Roosjen waren beiden werkzaam bij het eerste gespecialiseerde TBS-kantoor van Nederland. Bij het EHRM (Europese Hof voor de Rechten van de Mens) hebben ze met het kantoor een aantal mooie uitspraken gekregen, zoals het arrest Brand en Morsink. Naar aanleiding van dit arrest is wetgeving veranderd en ten gunste van TBS-passanten verbeterd. 

Sindsdien maakt Niek Heidanus zich al jarenlang hard voor tbs’ers. Hij wordt gezien als een autoriteit op het gebied van tbs en is actief betrokken geweest bij de oprichting van de Vereniging van TBS-advocaten, is lid van Psychiatrisch-Juridisch Gezelschap LutjePJG en geeft les over TBS op het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen. 

Lezingen & cursussen

Niek Heidanus geeft met genoegen lezingen en spreekt op symposia en grote congressen over het vak van strafrechtadvocaat, de functie en rol van het strafrecht in de samenleving en maatschappelijk actuele onderwerpen. Dit doet hij voor zowel maatschappelijke en wetenschappelijke instanties alsook commerciële instellingen en bedrijven, televisie en radio. Hij is docent in de specialistenopleiding Strafrecht van de Nederlandse Vereniging van StrafrechtAdvocaten en heeft afgelopen jaren veel cursussen gegeven binnen de rechtspraak, politie en advocatuur. Hij geeft met Sierd Roosjen jaarlijks cursus BOPZ in de PPP-opleidingen voor advocaten in Noord-Nederland. Ook geeft hij al jarenlang gastcolleges over strafrecht, sanctierecht en TBS op de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met Sierd Roosjen doet hij mee aan het project ‘Advocaat voor de klas’ op basisscholen. 

  • Niek Heidanus is op de racefiets net zo fanatiek als in de rechtszaal en is verbonden aan fietsnetwerk ‘Grinta Business Cycling’. 
  • 12 jaar lang toezichthouder in de raad van de orde van advocaten Noord-Nederland en portefeuillehouder strafrecht & opleidingen. 
  • Lid van de Vereniging van TBS-Advocaten
  • Lid van LutjePJG

In het nieuws:

Contact opnemen:
Telefoon  : 050-305 20 71
E-mail      : [email protected]